Solidariteitskunstwerk

Solidariteit met illegalen: “Toch Welkom”

Solidariteitskunstwerk Uitleg
Solidariteitskunstwerk Uitleg

Een belangrijk onderdeel van onze campagne voor globale solidariteit draait om de thematiek van illegaliteit in Nederland. De wijze hoe mensen uit ‘ver weg’ hier in Nederland behandeld worden is een concrete afbraak aan onze collectieve waardigheid, en we hebben daarom meerdere acties gezet om dit tij te keren. De eerste documentaire die we hiervoor maakte, gemaakt met medewerking van o.a. het Wereldhuis dat deze mensen op weg helpt, gaat over de toevoegende waarde die illegalen kunnen hebben in Nederland, en heeft als doel om de negatieve beeldvorming die bestaat over illegalen om te vormen tot iets positiefs.

Schilderen uit Solidariteit

Schilderen uit Solidariteit

solidariteitsschilderij na 46 deelnemers

solidariteitsschilderij na 46 deelnemers

Solidariteitskunstwerk Toch Welkom

Solidariteitskunstwerk Toch Welkom

De tweede grote actie was een solidariteitskunstwerk. We vroegen honderden mensen op een event om hun mening over illegaliteit. Mensen die illegalen een hart onder de riem wilde steken, mochten een stip zetten op een schildersdoek, dat de titel had ‘Toch Welkom’. Gezamenlijk zouden we zo een kunstwerk maken dat op 24 juni aangeboden wordt aan het wereldhuis. De realiteit bleek dat mensen meer dan een stipje wilde zetten, en gedurende vier dagen tot twee keer toe een doek van 90cmx120cm vol kwam te staan met de bijdragen van 112 en 192 van mensen die met ons gesproken hadden over het vraagstuk.

We merkten tijdens deze dagen ook dat er inderdaad een groep medelanders is die geen solidariteit voelden met ongedocumenteerden in nederland (en dus ook niet meeschilderen), en de gesprekken hierover waren vaak erg boeiend en langer dan met mensen die sneller over de brug gehaald werden. Vaak merkten we dat het verschil tussen beide visies dichterbij elkaar lijkt te zijn aan het einde van het gesprek, dan de vooraannames bij de start van het gesprek. En dat geeft ons hoop voor een toekomst waarin niemand daadwerkelijk ‘ongewenst’ is in ons land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *